Wyjątkowe naczynia z serii MASTERPIECE
""NIECH ŻYWNOŚĆ BĘDZIETWOIM LEKARSTWEM, A LEKARSTWEM TWOIM ŻYWNOŚĆ!""
Innowacyjny styl
Rewolucyjny system naczyń kuchennych Masterpiece firmy Zepter umożliwia gotowanie bez konieczności dodawania soli, wody oraz smażenie bez tłuszczu, co pozwala produktom spożywczym zachować ich naturalny aromat, smak, witaminy i mikroelementy. Dzięki mniejszej liczbie kalorii i mniejszej zawartości tłuszczu w naszych posiłkach stają się one bardziej pożywne. Naczynia kuchenne Zepter, spełniają najwyższe standardy wzornictwa przemysłowego. Dno naczynia wykonane jest z trzech warstw specjalnego stopu metali. Warstwy te pozwalają na stosowanie ogrzewania klasycznego i indukcyjnego.
Zdrowe gotowanie
Dzięki możliwości gotowania w systemie piramidy firmy Zepter, możesz gotować zdrowsze posiłki, jednocześnie oszczędzając do 50% czasu, 70 % energii i 80 % tłuszczu.
Mięso gotowane bez tłuszczu jest dużo smaczniejsze niż to smażone na oleju i nie kurczy się tak bardzo. Dzięki naczyniom Masterpiece poczujesz różnicę! Smażąc bez tłuszczu możesz szybciej przygotować dania o obniżonej kaloryczności i unikniesz wysokiego poziomu cholesterolu.
Akutermiczne dno
Najważniejszym elementem systemu naczyń Masterpiece jest akutermiczne dno, które pozwala gotować bez wody i smażyć bez tłuszczu. Jego wielowarstwowa struktura i komponenty z metali lekkich pozwalają na równomierne i szybkie gromadzenie i rozprowadzanie energii. Ciepło z palnika natychmiast przechodzi przez dno do ścianek bez strat energii, a potem rozchodzi się równomiernie po całym naczyniu. Potrawy nie przywierają do ścianek naczynia, a uchwyty pozostają chłodne. Dno utrzymuje także wysokie temperatury i nie ulega uszkodzeniom.
Ogrzewanie indukcyjne
Podstawy naczyń wykonane są z chromowanej stali ferrytycznej, sprzyjającej redukcji czasu podgrzewania naczynia. Inwestycje w badania i rozwój, zaowocowały wprowadzeniem do produkcji naczyń ze stopów metali najwyższej jakości. Takie podejście gwarantuje równomierne podgrzewanie dna i całego naczynia niezależnie od rodzaju źródła ciepła. Szybsze podgrzewanie przekłada się na oszczędność energii. W rezultacie koszty energii zostają znacząco ograniczone. Ogrzewanie indukcyjne pozwala na szybsze gotowanie i znaczną oszczędność czasu.
Termokontroler
Dodatkową innowacją Naczyń Masterpiece jest termokontroler - termostat wbudowany w uchwyt pokrywki, który wskazuje właściwą temperaturę w celu zapewnienia dokładnego gotowania. Nie trzeba już ciągle dogląać potraw, żeby sprawdzić czy gotują się równomiernie. Sprawdź tylko wskaźnik i czas gotowania. Gdy strzałka wskaźnika przekroczy początek zielonego pola, oznacza to, że naczynie jest odpowiednio rozgrzane. W tym momencie należy zmniejszyć temperaturę co sprzyja oszczędności energii.Dzięki rewolucyjnej opatentowanej na całym świecie pokrywie Syncro-Clik® stworzysz w pełni funkcjonalny, najwyższej jakości szybkowar. Syncro-Clik zamyka hermetycznie każde naczynie firmy Zepter o średnicy 20 cm, zachowuje odżywcze składniki potraw, redukuje czas gotowania nawet o 70 % i pozwala zaoszczędzić 70 % kosztów zużycia energii.

Wszyskie wyroby Zeptera zostały wyprodukowane przy użyciu najnowszej technologii, zapewniającej wysoką jakość i nowoczesność produktów. System termokontroli zastosowany w naczyniach umożliwi kontrolę procesu gotowania bez konieczności podnoszenia pokrywki i zaglądania do wnętrza naczynia. Akutermiczne dno stanowi o energoszczędności naczyń Zeptera. Wykonane ze stopu lekkich metali, akumuluje energię cieplną i rozprowadza ją równomiernie po całym naczyniu. Potrawy gotuje się znacznie szybciej, przy mniejszym zużyciu energii (nawet do 70% oszczędności). Najnowsza technologia naczyń polega między innymi na wzbogaceniu dotychczasowego dna akutermicznego o specjalną opatentowaną kapsułę wykonaną ze stali chromowej ferrytycznej. Rozwiązanie to umożliwia użytkowanie naczyń na kuchniach gazowych, elektrycznych, płytach ceramicznych i płytach lub kuchniach indukcyjnych. Podgrzewanie indukcyjne przyśpiesza nagrzewanie się kapsuły wykonanej ze stali ferrytycznej, dzięki czemu czas podgrzewania zostaje skrócony a oszczędność energii wzrasta o około 25%. Ścianki w naczyniu Zeptera mają grubość 1 mm, w związku z czym nagrzewają się znacznie wolniej niż dno. Rozwiązanie takie zapewnia właściwą cyrkulację ciepłego i wilgotnego powietrza wewnątrz naczynia. Uchwyty naczyń pozostają zawsze chłodne. Ich konstrukcja pozwala na bezpieczne przenoszenie ciepłych naczyń oraz na wygodne oparcie przykrywki. Z uwagi na odporność uchwytów na wysoką temperaturę, naczynia można myć w zmywarkach, a także stosować w piekarnikach (do 225°C). Pokrywka w naczyniach jest skonstruowana w taki sposób, aby para powstająca w naczyniu podczas gotowania koncentrowała się w jej środkowej części, a następnie opadała na dno naczynia. Specjalny kształt pokrywki sprawia, że pomiędzy nią a naczyniem tworzy się coś w rodzaju uszczelki uniemożliwiającej utratę cennych składników odżywczych.